Rak określa złośliwe zmiany nowotworowe tkanki nabłonkowej, zaś wszystkie pozostałe nazywa się mięsakami. U ludzi mięsaki występują dużo rzadziej niż raki (ok. 1% wszystkich nowotworów złośliwych), ale na przykład u psów jest już odwrotnie.
Przyczyny mięsaków nie są do końca zbadanie, choć przypuszcza się, że mogą je wywoływać wirusy (np. HIV), różne substancje chemiczne oraz urazy mechaniczne i termiczne.
Mięsaka wykrywa się jak inne nowotwory – poprzez stwierdzenie guza za pomocą dotyku.
Mięsaki nigdy nie rokują dobrze, a ich przebieg jest zawsze dotkliwy.
Taki nowotwór rozrasta się bardzo szybko, siejąc w organizmie zniszczenie i bardzo wcześnie daje przerzuty.
Ma też ogromną skłonność do wznowy. Najczęściej leczy się go chirurgicznie, gdyż chemioterapia i radioterapia są niezbyt skuteczne.